Vinderne af Artbeat Prisen 2019

Danmarks kulturformidlingspris, Artbeat Prisen, er i dag blevet uddelt for syvende gang, og modtageren af Artbeat Prisens Hovedpris blev i år BloomForfatter Kaspar Colling Nielsen overrakte prisen ved prisshowet, der igen i år blev afholdt på Teater Sort/Hvid i København. Juryen uddelte desuden Særprisen, der gik til Lys over LollandTalentprisen, der gik til Hej Søster samt en ekstraordinær kulturhistorisk pris til 100 Danmarkshistorier.

Danmarks kulturformidlingspris, Artbeat Prisen, er netop blevet uddelt for syvende gang på Sort/Hvid i København. Prisen hylder det bedste indenfor dansk kulturformidling, og går til et projekt eller en aktør inden for kulturlivet, der har kombineret det kunstnerisk nyskabende med det formidlingsmæssigt fremsynede. Artbeat Prisen uddeles af Have Kommunikation i samarbejde med Spar Nord Fonden.

Nedenfor følger Artbeat Prisens jurymotivationer for vinderne af årets fire priser:

Vinder af Artbeat Prisen 2019: Bloom, Golden Days Sekretariatet

Overrakt af forfatter Kaspar Colling Nielsen

Det er ikke nemt at finde på nye festivalkoncepter i et land, der allerede flyder over med snart sagt enhver slags festival. Det lykkedes imidlertid på forbilledlig vis med Bloom, der med udgangspunkt i natur og videnskab har skabt en helt unik festival. Det erklærede mål er at skabe et modtræk til det postfaktuelle samfund, fake news og amatørisme. Dette opnår Bloom ved at præsentere publikum for forskere og andre krøllede hjerner, som formår at gøre komplekse problemstillinger letforståelige og inspirerende for menigmand.

Vinder af Særprisen 2019: Lys over Lolland

Overrakt af kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Franciska Rosenkilde

Med Lys over Lolland er der over de forgangne to årtier blevet skabt en fantastisk kulturbegivenhed – mod alle odds. Kunst- og kulturfestivalen leverer oplevelseraf højeste kvalitet, og det foregår på en vifte af spændende og innovative måder, der ikke er set før. Lyset, der tændes over Lolland, er således en metafor, som fungerer på mange niveauer.

Vinder af Talentprisen 2019: Hej Søster

Det er en kendt sag, at kvinder diskrimineres i den danske musikbranche. Det ses både på festivalprogrammerne, ved prisuddelingerne og på oversigterne over, hvem der spilles mest i radioen. Denne problematik har sangerinden Fallulah taget hånd om, og hun kalder sin bevægelse for Hej Søster. Med bevægelsen demonstrerer Fallulah således på elegant vis, hvordan de nye medieplatforme kan bruges til at udfordre de gamle samfundsstrukturer.

Vinder af Den Ekstraordinære Pris: 100 Danmarkshistorier, Aarhus Universitetsforlag

Prisen gives for en modig og nytænkende tilgang til formidling af danmarkshistorie, på tværs af traditionelle og nye medier, til garvede læsere og yngre brugere og med en originalitet i tilgangen, der skaber nye perspektiver i stoffet.

 

Læs mere om Artbeat Prisen