En

Presserum

Viborg Kommune

11. September 2017

Viborg Animationsfestival 2017: En episk og nuttet fejring af Japan

Viborg Animationsfestival 2017: En episk og nuttet fejring af Japan

år Viborg Animationsfestival finder sted fra den 25. september til den 1. oktober kan alverdens animationsentusiaster glæde sig til filmvisninger med særlig fokus på Miyazaki, en episk tegnedyst mellem Danmark og Japan, den musikalske og visuelle liveperformance Solar Walk, udstillinger, konferencer og workshops. Årets tema er KAWAII & EPIKKU, og der sættes særligt fokus på Japan – verdens mest fantastiske tegneserie- og animationsland.

Fra den 25. september til den 1. oktober afholdes Danmarks førende animationsfestival for femte gang i Viborg. Byen vil blive fyldt med masser af animationsaktiviteter, og tusindvis af animationsbegejstrede voksne og børn vil fylde byens gader udover de professionelle branche- og industrifolk, som deltager i konferencer og workshops.

I år sætter Viborg Animationsfestival fokus på Japan – verdens mest fantastiske tegneserie- og animationsland.

Det sker i anledning af 150-året for etableringen af diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Japan, og under temaet ”KAWAII & EPIKKU” fejres Japan på alle tænkelige måder i grænsefladerne mellem animation, kunst, medier, læring, sundhed og erhvervsudvikling. Festivalen lover, at det bliver både episk (EPIKKU) og nuttet (KAWAII).

Fire af Hayao Miyazakis animerede mesterværker
Hayao Miyazaki er kendt som Japans svar på Walt Disney, og således vil han naturligt have en prominent plads på festivalen, der vil vise en vifte af hans største og bedste film.

De danske anmeldere har drysset et utal af 5- og 6-stjernede anmeldelser ud over hans film, og man kan glæde sig til at opleve følgende:

·      Chihiro og Heksene (2001)

·      Det Levende Slot (2004)

·      Min Nabo Totoro (1988)

·      Ponyo På Klippen Ved Havet (2009)


Foruden Miyazaki-filmene, byder festivalen blandt andet også på de følgende film:

·      Your Name (2016) – den største japanske filmsucces siden Mizayakis Chihiro og Heksene. Filmskaberen bag er den hæderkronede Makoto Shinkai.


·      Minder fra i går (1991) – en poetisk fortælling som blander fortid, nutid og fremtid i fortællingen om den unge kvinde Taeko. Instrueret af Isao Takahata, som startede Studio Ghibli med Miyazaki.

·      Tekkon Kinkreet (2006) – med sin helt unikke stil suger filmen på hypnotisk vis publikum ind i handlingen.


·      Blame! (2017) – en helt ny film, som er et godt eksempel på den japanske animationsbranches nye tiltag.

 

·      Rudolph the Black Cat (2016) – filmatiseringen af den populære japanske børnebog fra 1986, som gennem fortællingen om den nysgerrige kat giver et unikt indblik i kulturen og livet i Japan.


Stor Manga- og Anime-udstilling på Viborg Museum
Allerede fra den 10. september og helt frem til den 20. oktober lægger Viborg Museum hus til en stort anlagt udstilling om japansk tegneserie- og animationskunst – også kendt som Manga og Anime. Museet vil være fyldt med kunst og give et helt unikt indblik i det fortryllende univers.

Man kan blandt andet opleve kunst af Osamu Tezuka, reproduktioner af originale ‘Shojo Manga’-manuskripter og nutidige værker af japanske animationskunstnere.

Helt oppe under loftet i den gamle bygning vil der være et mangabibliotek og aktivitetsområde, hvor små som store kan få sig en pause, prøve kræfter med origami eller deltage i konkurrencen om den bedste mangategning.

Animeret kunst i særklasse
Under overskriften Expanded Animation anvender internationale, prisbelønnede kunstnere nye interaktive teknologier til at skabe bevægelige og poetiske installationsstykker – animated art spaces. Udstillingerne breder sig over tre lokationer og udfordrer på forskellig vis sin beskuer til at reflektere over sin egen rolle som ’tilskuer’. Et af højdepunkterne i udstillingerne er kortfilmen og VR-oplevelsen Nothing Happens, som netop er blevet udtaget til Venedig Biennalens virtual-reality konkurrence.

Som optakt til festivalen vil elever på Visuel HF desuden udsmykke en lang række butiksruder i midtbyen. Elevernes malerier er inspireret af såvel festivalen som butikkerne og de varer, de sælger. De kan opleves allerede fra den 20. september og gennem hele festivalperioden.

Japan og Danmark i episk tegnedyst
En række af de bedste danske og japanske tegnere vil dyste mod hinanden i Manga Artist Battle, som foregår den 29. september kl. 16 i Viborg Musiksal. ’Lakserytteren’, alias Rasmus Kolbe, pisker stemningen op, så Musiksalen koger af spænding og taget letter.

Publikum følger med i pennenes dans over papiret på storskærme, når tegnerne bliver udfordret til at sætte streger på noget så ukonkret som sindsstemninger, komplekse begreber og højtflyvende idéer. Undervejs i dysten udfordrer, interviewer og kommenterer Lakserytteren tegnerne.


Deltagerne er nøje udvalgt til at repræsentere de to nationers tegnetalent. De japanske deltagere har hele den rige manga-tradition i ryggen, når de træder ind på scenen med højt hævet blyant. De møder de danske deltagere, der muligvis er under-seedede, men derfor har nok så meget at bevise og ankommer med en solid dosis satire og ironi i våbenbæltet. Det bliver ikke blot spændende, det er alletiders chance for at høste fede tips og tricks af nogle af verdens bedste tegnere.

Et til lejligheden særligt udvalgt dommerpanel vil sørge for, at tegnedysten går ordentligt for sig. Samtidig vil et nøjagtigt klap-o-meter måle publikums begejstring og dermed sikre, at kun de allerbedste vil stå sejrrige tilbage, når blyantsstøvet har lagt sig.

En betagende musikalsk og animeret rejse ud i rummet
Der er en stor musikalsk og visuel oplevelse i vente i form af Solar Walk – en kunstnerisk liveperformance, der kombinerer original, moderne jazz, big band musik, poetiske sange og animerede billeder. Forestillingen er for alle, der vil med på en fantasifuld og eksperimenterende rejse.

Værket er komponeret af komponisten Niels Marthinsen med sange af Susi Hyldgaard og er et af fire originalværker i serien Origins’, der er finansieret af Aarhus 2017. De animerede værker udføres af den internationalt prisbelønnede og oscarnominerede instruktør Réka Bucsi.

Solar Walk undersøger menneskets placering i solsystemet: Hvordan føles det at være en del af det allerstørste og samtidig være så ganske lille? Hvordan begriber mennesket universet? Og hvad betyder det for vores liv lige nu og her – på Jorden?

Konferencer med fokus på læring og sundhed
Under festivalen kan man desuden deltage i forskellige konferencer, der alle tager udgangspunkt i den værdi, som animation kan tilføre i forskellige sammenhænge.

Det gælder ikke mindst Animated Learning, som byder på spændende oplæg, relevante hands-on workshops og kunstneriske oplevelser. Konferencen, som afholdes på VIA University College den 28. og 29. september, kredser om spørgsmålene: Hvordan giver vi forestillingsevnen værdi? Hvad betyder den grundlæggende forbindelse mellem kreativitet og vidensskabelse for måder at tilrettelægge skole og læringsmiljøer på? Og hvordan sikrer vi en skolekultur, som understøtter elever, lærere og pædagoger i at stille spørgsmål til eksisterende fortællinger og digte nye virkeligheder?

Den 27. september afholdes desuden Animated Health – en sundhedskonference som sætter fokus på, hvordan animation, spil, apps og ny teknologi med fordel kan bruges til at imødekomme, afhjælpe eller løse sundhedsmæssige udfordringer og problemstillinger i samfundet. Temaet for dette års konference er demens.

Filmfestival med skoleklassers egne animationsfilm
ANIMOK inddrager skoleklasser fra hele Danmark i produktionen af egne animationsfilm og giver derigennem deltagerne indblik i animationsmediets forunderlige verden.

ANIMOK er opbygget som en rigtig filmfestival, hvor skolernes indsendte film bliver vurderet og nomineret af ANIMOKs jury. Festivalen afsluttes med en festivaldag for alle deltagende klasser, som inviteres til en dag i Viborg med egne film i biografen, udstillinger, workshops og prisoverrækkelse. I år er det Onkel Reje fra Ramasjang, som styrer løjerne.

Desuden vil der i løbet af Viborg Animationsfestival være yderligere konferencer – samt workshops, oplæg og foredrag med blandt andre LEGO, Anders Morgenthaler, Wikke og Rasmussen, Jakob Stegelmann, Dentsu, Sybo Games og Anders Fogh Jensen.

Tre dages paradis for spillefugle
Fra den 28. til den 30. september omdannes Kasernehallen til et sandt paradis for spillefugle.

På Game Expo kan man dyste i alle de nye spil, prøve en NERF-wall, lave sine egne brætspil med 3D printere og møde cosplayere og eSport-spillere. Man kan også prøve lokalt producerede spil og Virtual Reality og stille spørgsmål til spiludviklerne. Det er fuldkommen gratis, og Game Expo varer fra 10-21 alle tre dage.

Læs mere om festivalen og følg den på de sociale medier:
·      Website: www.animationsfestival.dk

·      Facebook: www.facebook.com/viborganimationsfestival

·      Instagram (www.instagram.com/viborganimationfestival/


Med venlig hilsen
Have Kommunikation

For yderligere information, kontakt venligst:
Natasha Holst Bülow // natasha@have.dk // 27636988
Hannah Oxenvad Svarrer // hannah@have.dk // 28600727

--

5 facts om VAF

·      VAF er Danmarks største animationsfestival og en fejring af animationsmediets muligheder. Festivalen giver adgang til animationskultur på højt internationalt niveau og viser, at animation ud over underholdning også er kunst, pædago­gik og formidling.


·      VAF har i 2017 et særligt fokus på Japan i anledning af 150 års jubilæet for diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Japan. VAF er desuden en del af Aarhus 2017 med aktiviteter i både Viborg og Aarhus.


·      VAF rummer mange animationsrelaterede aktiviteter, der har til formål at nå bredt ud til børn og voksne og give dem animationsoplevelser, de ellers ikke ville få, samt tilbyde mere smal animationskunst til interes­serede fra hele landet.


·      VAF har udviklet sig til at være en international filmfestival med priser og inviterede gæster fra hele verden.


·      VAF fremmer udviklingen af det lokale produktionsmiljø gennem en række aktiviteter, der sætter fokus på Viborgs unikke animationsmiljø samt fremmer talentudvikling og networking. Festivalen skal desuden medvirke til at sikre vækst i hele Danmark inden for animationsrelateret kultur, uddannelse, udvikling, undervisning og innovation.Viborgs opdyrkning af et af Europas førende animationsmiljøer
Historien om Viborg og animation begyndte for mere end 25 år siden, da animationsværkstedet The Animation Workshop blev etableret som et kunstnerisk eksperimentarium i hjertet af Viborg.

I første omgang var der tale om et beskæftigelsesprojekt for ledige kreative sjæle. Men i dag er The Animation Workshop anerkendt som en af verdens bedste animationsskoler og topper diverse rankinglister i branchen, hvad enten det handler om rekruttering af færdiguddannede, fagligt niveau på uddannelsen eller studieglæde.

Der er opstået en international, innovativ klynge af animationsvirksomheder i tilknytning til skolen. Virksomhederne holder til i erhvervs- og væksthuset Arsenalet (www.arsenalet.dk), og Viborg har som landets eneste kommune defineret en animationsstrategi for, hvordan animation kan spille en central rolle i udviklingen af alle samfundsområder i kommunen, eksempelvis når regler og vejledninger formidles, eller en kommende bydel skal visualiseres, nye metoder eller redskaber udvikles til sundheds- og plejesektoren, eller på læringsområdet.

Det gælder alt lige fra erhvervslivets produktudvikling og markedsføring til uddannelsesinstitutionernes arbejde med at udvikle nye læringsmetoder og kommunens dagligdags kommunikation med borgerne.

I 2012 blev Viborg Animationsfestival så afholdt for første gang, og den har siden da udviklet sig til en stærk, årligt tilbagevendende tradition.

Vælg projekt

1
1. th
9
99 lyserøde elefanter
A
AIR FRANCE KLM
Al Jarreau & Joe Sample
Alle for tre
Alle veje fører til Vojens
Aminas Breve
AMoC
Anden 25
Anders And & Co.
Anders Matthesen
André Rieu
ANIMOK
Anne Grete Rose
Anne Louise Hassing
ANNIE GET YOUR GUN
Art Nordic
Artbeat Prisen
AT ELSKE PIA
Avenue Q
Aveny-T
B
Ballerina
Barberen i Sevilla
Berrit Kvorning
Betty Nansen Teatret
BIG BANG musical
Black Rider
Blixenprisen
Bodilprisen
Bora Bora
BORG
Brorfelde Observatorium
Børnehjertefonden
Bådteatret
C
Carl Nielsen
Caroline Henderson
Change
CHESS
Chicago
Christian Bitz
Christian Have
City Singler
Concerto Copenhagen
Copenhagen Chamber Music Festival
Copenhagen Film Fund
Copenhagen Opera Festival
Copenhagen TV Festival
Copenhagen Winter Games 2017
CPH Culture
CPH STAGE
CPH:LITT
Creative Business Cup
CSB Island Entertainment
CSB Island Entertainment og PH Entertainment
CSR Awards
D
DanseDrømme
Dansekapellet
Dansk Danseteater
Dansk Filmskat
Dansk Folkehjælp
Dansk kunstnerråd
DARLING
Deluca Film
DEN ANDEN SIDE
DEN BEDSTE MAND
Den Dansk-Tyske Region
Den Gamle By
Den Hirschsprungske Samling
Den Lille Havfrue
Den Ny Opera Esbjerg
Den Nøgne Sandhed
DEN SKALDEDE FRISØR
Den Vestdanske Filmpulje
Dennis Knudsen
Det fede singleliv
Det Kongelige Teater
Det Ny Teater
Die Wikinger
Dirch
Dirch Passer Festival
Dirty Dancing
Discount Drama
Disney
Disney On Ice
Disneyland Paris
Disneys ALADDIN
DU FORSVINDER
Dukkepartiet
E
Efter Brylluppet
Ein Sommer In Dänemark
Ekko Shortlist Awards
Eliten
Emma og Julemanden
Empire Campus
En Chance Til
EN DU ELSKER
En Frygtelig Kvinde
En Kongelig Affære
EUTOPIA
Eventyrteatret
F
Festspillene i Bergen
Fjord&Bælt
FLASHDANCE THE MUSICAL
Flyvende Grise
Folketeatret
Folketeatret nørregade
Foreningen Danske Teaterjournalister
Fredericia Teater
Frederiksbergfonden
Frederiksbergmuseerne
Frederikssund Vikingespil
Fregatten Jylland
Frihedskampens Frednings- og Mindefond
Frivillighedens Dag
Frozen Summer Fun
G
Generation Handball
Geomuseum Faxe
Gerlev
Gibbons & Geisnæs Film
Globus Film APS
Godnat Albert
Grand Prix-sangbogen
Grease
Green Day’s American Idiot
Grøn Koncert
GUD TALER UD
Guldagergaard International Ceramic Research Center
H
Hammershus Fair Trade Concert
Hans Christian Andersen Literature Award
Hans Christian Andersen Litteraturpris
Have Kommunikation
Heartland Festival
Herlev Hospital
Herning Kirkes Drengekor
Hey Jude
Hjerteforeningen
Hodja fra Pjort
Horsens Ny Teater
Hotel Pro Forma
House of Fairytales
HÅBETS AKTIE
I
I blodet
I love musicals 2
Idealisten
Interactive Culture Explorers
INTO THE WOODS
Isbjørnen Prisen
J
Jagten
Jazzhus Montmartre
Jeg går i sort: Johnny Cash på dansk
JekYLL & HYDE THE MUSICAL
Job-Banken.nu
Joe Tech
JOURNAL 64
Jødisk Kulturfestival
Jørn Møllers Legepris
K
Kamoli FIlms
Karise Permatopia
Kaspar Rostrup
Klampenborg Galopbane
Klassefesten 3
KLINT
KLOKKEREN FRA NOTRE DAME - The Musical
Klovn Forever
Kongens Togt
Konstellationer
KONTRAST by Dennis Knudsen
Kronos Kvartetten
KulturERrhverv
KULTURHAVN
Kulturmødet
Kulturprinsen
Kvinden i buret
Københavns Middelaldermarked
L
Lars Hjortshøj
Lars Von Trier
Lauritzen Fonden
Legeskibet
Les Miserables (filmversion)
Lev Stærkt
Lighthouse X
LIZZIE
Losers United
Love Never Dies
Lykketrold Fundraiser
M
Made In Space
Made in Aarhus
Malk de Koijn
Maria & Mohammed
MARTYRMUSEUM
Min søsters børn i Afrika
Min Søsters Børn og guldgraverne
Miraklet
Mogens Dahl Kammerkor
More.Creative
Morten Ankarfeldt
Mosaiske.dk
Mungo Park Kolding
MusicalDanmark
Musikhuset Aarhus
Musikteateret Holstebro
Mænd & Høns
N
Naturama
n
new creations
N
NEXT ZONE
Nicolai Moltke-Leth
NIPS
Nordic Factory
Nordic Network
Nordisk Film Live
Nordisk Film Prisen
Nordiske Scenekunstdage
Nøddeknækkeren på Docken
Nørrebro Teater
O
Odense International Film Festival
Odin Teatret
Ofelia Plads
OFF 17
Off Off/Production
OFF16
Olsen Banden vender hjem
Os der elsker film
Out of Africa
Outdoor Sydfyn
Ove Sprogøe Prisen
P
Peter Mygind
PIVOT DANCE COMPANY
Publicistprisen
R
Radio24syv
Ragusa Blond
Rainy Days And Mondays
Revymuseet
RFK
Rolling Stones Teaterkoncert
Ronja Røverdatter
Roskilde Airshow
Rotary
S
SACRE
Samsung Live
Sangens Hus
Sanne Søndergaard
SARAH
Saturday Night Fever
Scenografidk
Secret Hotel
SEEBACH
SF film
SHREK - The Musical
Shu-bi-dua The Musical
Sigurd fortæller Danmarkshistorie
Skammerens Datter
Skive Kommune
Skovgaard Museet
Skulpturlandsby Selde 2017
SNE
Sostrup Slot og Kloster
Spoken Word Festival
SPRINGFESTIVAL
Spøttrup Borg
STEREO
Stevnsfortet
Stjernenykkerrevyen
Studenter-Sangforeningen
Svend Prisen 2016
Svend Prisen 2017
T
TEAM HURRICANE
Teater GROB
Teater Hund
Teater Katapult
Teater Reflektion
Teater Tugt
Teatret st. tv
Teatret ved Sorte Hest
THE COCKA HOLA COMPANY
The Danish Girl
The Lumen Prize 2017
The Murmur
The Night Manager
The One and Only Company
THE PRINCE OF EGYPT
THE SALVATION
The Sound of Music
The Standard
Thure Lindhardt
Ticket4
Tine Bryld
Tine Rehling
Tivoli Friheden
Toolbox Film
Tor Nørretranders
Trap Danmark
Tutankhamon - Graven og skattene
U
Udspring
UNDERCOVER
UNDERVERDEN
Universal Music
V
Viborg Kommune
Viborg Museum
Viborg på Toppen
W
Wallmans
WE WILL ROCK YOU
WELL COME
Wulffmorgenthaler
X
X Factor
Xperience Leadership
Z
Zentropa
Å
Åbne Scener
Årets Reumert
A
Aarhus 2017
Aarhus Teater