En

Presserum

EUTOPIA

18. April 2017

Gellerup: SO FARAWAY, SO NEAR

Gellerup: SO FARAWAY, SO NEAR

EUTOPIA 2017 præsenterer på EUTOPIA Stage to danseforestillinger under titlen SO FARAWAY, SO NEAR, der kombinerer lokal og international kunst og kultur. Lokalområdet Gellerup i Aarhus bliver således endnu engang et mekka for kunst og kultur på tværs af grænser. Den 1.maj indtager den syriske danser og koreograf Mithkal Alzghair scenen med sin forestilling Displacement. Den 4.maj er Gellerups lokale Jafra-dansere klar med forestillingen Breezes of Return, der er skabt i samarbejde med den anerkendte palæstinensiske instruktør Nisreen Faour.

EUTOPIA Stage bringer verden til Gellerup og Gellerup ud i verden. Det er de to danseforestillinger et levende bevis på. Det er syrisk, arabisk, palæstinensisk og dansk kultur, der møder hinanden i et mangfoldigt mekka, der stolt giver rum for kunstnerisk udfoldelse og inspiration på tværs.

Om danseforestillingerne siger kunstnerisk leder på EUTOPIA Stage, Brigitte Christensen:

”Vores identitet og vores livshistorie er alt det, der var før lige nu. Minder, dufte, farver, lyde; alt det, der kan sanses. Vores tanke, vores sjæl, vores krop. Nostalgien om det land, der er dit, når du tvungent lever langt væk. Når det, der er SO FARAWAY hele tiden er SO NEAR. Og det er netop det, de to danseforestillinger skildrer.”

Displacement
Konteksten for den syriske danser og koreograf Mithkal Alzghairs prisvindende forestilling er krig, migration og revolution. I Displacement sætter han spørgsmålstegn ved sin identitet og sin arv i relation til livet i eksil. Resultatet er et stærkt kropsligt udtryk, der behandler de modstridende følelser, som eksisterer i håbet. Håbet om at undslippe og om at flygte sat overfor den usikkerhed og uro det er at vide, at det bliver umuligt at vende tilbage. Mithkal Alzghairs vil definere den ”syriske krops” identitet. Den krop, som er funderet på en arv, der både er traditionel, levet og konstrueret, men som i øjeblikket bliver påvirket af politiske, sociale, militære og religiøse forhold. 

Displacement er en triooptræden, hvor Mithkal Alzghair sammen med to andre dansere viser, hvordan Syriens virkelighed, der er fyldt med konflikter, skaber et håb om frihed. En frihed, de ikke kan nå, fordi det syriske folk er fanget i krydsilden mellem afgang og ankomst – de er bare der midt imellem.

Det er muligt, før forestillingen fra kl.16 på pladsen ovenover EUTOPIA Stage, at nyde et anderledes måltid. Smag á la Gellerup byder på madboder fra flere lande i en hyggelig 1.maj atmosfære.

Efter forestillingen den 1.maj er der artist talk med Mithkal Alzghair, hvor publikum får endnu større indsigt i den syriske danser og koreografs fortælling. 

Breezes of Return
Den prisvindende palæstinensiske instruktør Nisreen Faour er lige nu i Gellerup for at gennemføre et intenst forløb med de lokale folkedansere; Jafra-danserne. Jafra-danserne er tilknyttet Arabisk Dansk Kulturhus i Gellerup, der beskæftiger sig med palæstinensisk dans, musik, festival, film og teater.

Med den traditionelle folkedans´ dynamiske og ekspressive bevægelser, vil Nisreen Faour skabe en teatralsk forestilling, der fortæller om forholdet mellem tredje generation af diaspora; dem der ufrivilligt lever et andet sted end i deres hjemland og Palæstina.

Forløbet med Nisreen Faour skal være mere bæredygtigt end blot en premiere. Målet er at løfte dansernes niveau og gøre dem klar til turné rundt i hele landet og i resten af verden for på den måde at fortælle den gode historie om Gellerup både kulturelt og kunstnerisk. Også internt i Gellerup er det ambitionen, at forløbet skal skærpe interessen for Arabisk Dansk Kulturhus sådan, at flere børn og unge får lyst til at bruge deres fritid i foreningen.

Efter forestillingen den 4.maj er der artist talk med Nisreen Faour, hvor publikum får mulighed for at komme endnu tættere på den palæstinensiske instruktør.

Læs mere på www.eutopia2017.dk

Med venlig hilsen
Have Kommunikation

For yderligere information, kontakt:
Natasha Holst Bülow // natasha@have.dk // 2763 6988
Hannah Oxenvad Svarrer // hannah@have.dk // 2860 0727

Om Mithkal Alzghair
Mithkal Alzghair er en syriskfødt danser og koreograf. Han har studeret både i østen og i vesten. Først i Syrien på Higher Institute of Dramatic Art in Damascus og efterfølgende i Frankrig på The National Choreographic Centre of Montpellier.

Mithkal Alzghair har danset under en række forskellige koreografer. Senest har han samarbejdet med det italienske kompagni In-Occula om det europæiske projekt CRACK.

Credits Displacement
Koreografi
; Mithkal Alzghair
Dansere; Farah, Shamil Taskin, Mithkal Alzghair
Dramaturgiske råd; Thibaut Kaiser

Co-produktion; Godsbanen i Aarhus, Musée de la danse – Centre chorégraphique de Rennes Et De Bretagne, AFAC, Les Treize Arches-Scène Conventionnée de Brive

Med støtte fra; Centre Nationale de la Danse – Pantin, Francem Studio Le Regard du Cygne, Théâtre Louis Aragon, Scéne Conventionnée Danse de Tremblay-en-France.

EUTOPIA 2017 takker Bora Bora og Aerowaves for samarbejdet omkring Displacement.

Om Nisreen Faour
Nisreen Faour er instruktør, teater – og filmskuespillerinde, dramaunderviser og coach for en række forskellige performere. Hun er født i Tarshiha, Israel og flyttede til USA i en alder af 16 år for at studere teater og performance art.

I 2009 vandt hun Muhr Award ved Dubai International Film Festival som bedste skuespillerinde i AMREEKA. I 2010 var hun nomineret til Chlotrudis Award ved Chlotrudis Society for Independent Film for bedste skuespillerinde, ligesom hun også var nomineret til bedste kvindelige hovedrolle i AMREEKA ved Independent Spirit Award.

Credits Breezes of Return
Instruktør:
Nisreen Faour
Skabt i samarbejde med Arabisk Dansk Kulturhus og Jafra-danserne.
Breezes of Return er en co-produktion mellem EUTOPIA 2017 og Dansk Arabisk Kulturhus. Projektet er støttet af Gellerup Kulturmidler.

Om EUTOPIA
EUTOPIA 2017 er et kulturelt projekt, der ønsker at inkludere mangfoldigheden i et Europa i transformation, som fødes i Gellerup, Aarhus, i lyset af Aarhus Europæisk Kulturby 2017. I samarbejde med kunstnere fra hele verden og nationale og internationale kulturinstitutioner er det ambitionen og håbet, over tid, at udvikle Gellerup til et sted, hvor ny europæisk folkekultur udforskes. EUTOPIA 2017 er støttet af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

 


Om EUTOPIA International Festival – en 2017 Fuldmånebegivenhed

Fra den 26. til den 30.juli danner Gellerup og EUTOPIA Stage ramme for EUTOPIA International Festival. En multikulturel festival, der handler om mødet. Mødet med kunsten, mødet med hinanden, mødet med andre kulturer, mødet med det kendte, mødet med det fremmede og vigtigst af alt mødet med sig selv gennem øjenåbnende oplevelser. Hvilket sted er mere naturligt at nødes om det end i Gellerup, hvor mere end 80 nationaliteter bor tæt sammen.

Gellerup vil i fem dage agere festivalplads med telte, scener og små oaser, hvor alle kan opleve, sanse og mødes om teater, debat, dans, nycirkus, musik og mad fra hele verden. Festivalen byder på intet mindre end 10 Danmarkspremierer på forestillinger, musikalske værker og optrædener fra mere end 15 lande.

Om EUTOPIA 2017’s kunstneriske leder, Brigitte Christensen
Brigitte Christensen har som skuespiller på film og tv samarbejdet med nogle af Europas førende instruktører som Thomas Vinterberg, Guiseppe Tornatore, Claude Cabrol, Sergio Citti og Ernst Josef Lauscher. Hun har modtaget flere prestigefyldte priser, blandt andet ”Premio Rosselini” for bedste skuespillerinde. Som instruktør har hun i mange år beskæftiget sig med store teaterproduktioner og har haft særligt fokus på at involvere almindelige borgere og hele bydele i professionelle forestillinger. Hun har udviklet sin egen metode til at inddrage borgere i teateret med fokus på og forståelse for borgernes egne virkeligheder og tilværelser. Hun er desuden en anerkendt underviser og foredragsholder.

Vælg projekt

1
1. th
9
99 lyserøde elefanter
A
AIR FRANCE KLM
Al Jarreau & Joe Sample
Alle for tre
Alle veje fører til Vojens
Aminas Breve
AMoC
Anden 25
Anders And & Co.
Anders Matthesen
André Rieu
ANIMOK
Anne Grete Rose
Anne Louise Hassing
ANNIE GET YOUR GUN
Art Nordic
Artbeat Prisen
AT ELSKE PIA
Avenue Q
Aveny-T
B
Ballerina
Barberen i Sevilla
Berrit Kvorning
Betty Nansen Teatret
BIG BANG musical
Black Rider
Blixenprisen
Bodilprisen
Bora Bora
BORG
Brorfelde Observatorium
Børnehjertefonden
Bådteatret
C
Carl Nielsen
Caroline Henderson
Change
CHESS
Chicago
Christian Bitz
Christian Have
City Singler
Concerto Copenhagen
Copenhagen Chamber Music Festival
Copenhagen Film Fund
Copenhagen Opera Festival
Copenhagen TV Festival
Copenhagen Winter Games 2017
CPH Culture
CPH STAGE
CPH:LITT
Creative Business Cup
CSB Island Entertainment
CSB Island Entertainment og PH Entertainment
CSR Awards
D
DanseDrømme
Dansekapellet
Dansk Danseteater
Dansk Filmskat
Dansk Folkehjælp
Dansk kunstnerråd
DARLING
Deluca Film
DEN ANDEN SIDE
DEN BEDSTE MAND
Den Dansk-Tyske Region
Den Gamle By
Den Hirschsprungske Samling
Den Lille Havfrue
Den Ny Opera Esbjerg
Den Nøgne Sandhed
DEN SKALDEDE FRISØR
Den Vestdanske Filmpulje
Dennis Knudsen
Det fede singleliv
Det Kongelige Teater
Det Ny Teater
Die Wikinger
Dirch
Dirch Passer Festival
Dirty Dancing
Discount Drama
Disney
Disney On Ice
Disneyland Paris
Disneys ALADDIN
DU FORSVINDER
Dukkepartiet
E
Efter Brylluppet
Ein Sommer In Dänemark
Ekko Shortlist Awards
Eliten
Emma og Julemanden
Empire Campus
En Chance Til
EN DU ELSKER
En Frygtelig Kvinde
En Kongelig Affære
EUTOPIA
Eventyrteatret
F
Festspillene i Bergen
Fjord&Bælt
FLASHDANCE THE MUSICAL
Flyvende Grise
Folketeatret
Folketeatret nørregade
Foreningen Danske Teaterjournalister
Fredericia Teater
Frederiksbergfonden
Frederiksbergmuseerne
Frederikssund Vikingespil
Fregatten Jylland
Frihedskampens Frednings- og Mindefond
Frivillighedens Dag
Frozen Summer Fun
G
Generation Handball
Geomuseum Faxe
Gerlev
Gibbons & Geisnæs Film
Globus Film APS
Godnat Albert
Grand Prix-sangbogen
Grease
Green Day’s American Idiot
Grøn Koncert
GUD TALER UD
Guldagergaard International Ceramic Research Center
H
Hammershus Fair Trade Concert
Hans Christian Andersen Literature Award
Hans Christian Andersen Litteraturpris
Have Kommunikation
Heartland Festival
Herlev Hospital
Herning Kirkes Drengekor
Hey Jude
Hjerteforeningen
Hodja fra Pjort
Horsens Ny Teater
Hotel Pro Forma
House of Fairytales
HÅBETS AKTIE
I
I blodet
I love musicals 2
Idealisten
Interactive Culture Explorers
INTO THE WOODS
J
Jagten
Jazzhus Montmartre
Jeg går i sort: Johnny Cash på dansk
JekYLL & HYDE THE MUSICAL
Job-Banken.nu
Joe Tech
JOURNAL 64
Jødisk Kulturfestival
Jørn Møllers Legepris
K
Kamoli FIlms
Karise Permatopia
Kaspar Rostrup
Klampenborg Galopbane
Klassefesten 3
KLINT
KLOKKEREN FRA NOTRE DAME - The Musical
Klovn Forever
Kongens Togt
Konstellationer
KONTRAST by Dennis Knudsen
Kronos Kvartetten
KulturERrhverv
KULTURHAVN
Kulturmødet
Kulturprinsen
Kvinden i buret
Københavns Middelaldermarked
L
Lars Hjortshøj
Lars Von Trier
Lauritzen Fonden
Legeskibet
Les Miserables (filmversion)
Lev Stærkt
Lighthouse X
LIZZIE
Losers United
Love Never Dies
Lykketrold Fundraiser
M
Made In Space
Made in Aarhus
Malk de Koijn
Maria & Mohammed
MARTYRMUSEUM
Min søsters børn i Afrika
Min Søsters Børn og guldgraverne
Miraklet
Mogens Dahl Kammerkor
More.Creative
Morten Ankarfeldt
Mosaiske.dk
Mungo Park Kolding
MusicalDanmark
Musikhuset Aarhus
Musikteateret Holstebro
Mænd & Høns
N
Naturama
n
new creations
N
NEXT ZONE
Nicolai Moltke-Leth
NIPS
Nordic Factory
Nordic Network
Nordisk Film Live
Nordisk Film Prisen
Nordiske Scenekunstdage
Nøddeknækkeren på Docken
Nørrebro Teater
O
Odense International Film Festival
Odin Teatret
Ofelia Plads
OFF 17
Off Off/Production
OFF16
Olsen Banden vender hjem
Os der elsker film
Out of Africa
Outdoor Sydfyn
Ove Sprogøe Prisen
P
Peter Mygind
PIVOT DANCE COMPANY
Publicistprisen
R
Radio24syv
Ragusa Blond
Rainy Days And Mondays
Revymuseet
RFK
Rolling Stones Teaterkoncert
Ronja Røverdatter
Roskilde Airshow
Rotary
S
SACRE
Samsung Live
Sangens Hus
Sanne Søndergaard
SARAH
Saturday Night Fever
Scenografidk
Secret Hotel
SEEBACH
SF film
SHREK - The Musical
Shu-bi-dua The Musical
Sigurd fortæller Danmarkshistorie
Skammerens Datter
Skive Kommune
Skovgaard Museet
Skulpturlandsby Selde 2017
SNE
Sostrup Slot og Kloster
Spoken Word Festival
SPRINGFESTIVAL
Spøttrup Borg
STEREO
Stevnsfortet
Stjernenykkerrevyen
Studenter-Sangforeningen
Svend Prisen 2016
Svend Prisen 2017
T
TEAM HURRICANE
Teater GROB
Teater Hund
Teater Katapult
Teater Reflektion
Teater Tugt
Teatret st. tv
Teatret ved Sorte Hest
THE COCKA HOLA COMPANY
The Danish Girl
The Lumen Prize 2017
The Murmur
The Night Manager
The One and Only Company
THE PRINCE OF EGYPT
THE SALVATION
The Sound of Music
The Standard
Thure Lindhardt
Ticket4
Tine Bryld
Tine Rehling
Tivoli Friheden
Toolbox Film
Tor Nørretranders
Trap Danmark
Tutankhamon - Graven og skattene
U
Udspring
UNDERCOVER
UNDERVERDEN
Universal Music
V
Viborg Kommune
Viborg Museum
Viborg på Toppen
W
Wallmans
WE WILL ROCK YOU
WELL COME
Wulffmorgenthaler
X
X Factor
Xperience Leadership
Z
Zentropa
Å
Åbne Scener
Årets Reumert
A
Aarhus 2017
Aarhus Teater